hits counter
Osobiste
Widok

Jak wybrać dobrą brandy

Z Praktypedia


Wstęp

Brandy przez długi czas kojarzyło się nam z czymś koniakopodobnym, czyli bliżej nieokreślonym winiakiem, który z braku francuskiego koniaku - bądź z jego zawrotną ceną, mógłby być jego tańszym i mniej wyszukanym odpowiednikiem.Pamiętacie niezastąpiony Winak klubowy i Słoneczny Brzeg na imieninach u cioci ????

Do dziś niewiele osób kojarzy brandy z Hiszpanią, a konkretniej z Andaluzją -jego ojczyzną. Trójkąt wyznaczony przez miasta: Jerez de la Frontera, Puerta de Santa Maria i Sanlucar de Barameda jest regionem gdzie powstaje ten magiczny destylat.

Na tym obszarze uprawia się tylko 3 gatunki winorośli - wszystkie białe: palamino (96 % upraw), pedro ximenez (3% upraw) i moscatel (1% upraw).

ODKRYCIE Jak to zwykle bywa, jak wiele genialnych odkryć Brendy de Jerez została odkryta przypadkiem , a przynajmniej tak głosi legenda. W XIX wieku jeden z angielskich kupców z powodu kłopotów finansowych nie odebrał zamówionych holandas/ niskoprocentowego destylatu winnego produkowanego z wymienionych winogron./ Przelano je do beczek z debu amerykańskiego po sherry i zapomniano o ich istnieniu na 5 lat. Jakie było zdumienie kiedy po otwarciu ich po owym czasie okazało się że otrzymany specyfik ma niesamowity i niepowtarzalny smak i aromat.

Firma Pedro Domecq - której to właśnie przydarzyła sie ta historia wypuściła wówczas na rynek pierwsza Brandy de Jerez, pod słynną póżniej marką FUNDADOR.

Niedługo potem nastąpiła prawdziwa eksplozja producentów brandy, a z czasem do postarzanie destylatu zaadaptowano system solera. Dziś najlepsze brandy, o najbogatszym smaku leżakują w beczkach po słodkich winach olorosos, a im wieksza zawartość niskoprocentowych holandów w blendzie, tym bogatszy jest smak brandy.

Ciekawostką jest, ze obok dwóch francuskich trunków, nazwa tego produktu wytworzonego z destylatów winnych została zastrzeżona przez Unię Europejską.

Pedro Domecq- przypadkowy prekursor brandy do dziś istnieje i ma się swietnie. Ten wielki koncern alkoholowy jest producentem jednej z najlepiej sprzedawanych Brandy de Jerez na świecie- Carlos I i Carlos I Solera Gran Reserva.

Google Adsense

Autorzy

Havelock Vetinari, Anonim

Skomentuj

Czy porada była trafna?

Komentarze

Nawigacja
Narzędzia